Sayfalar

KATEGORİLER

Bu Blogda Ara

22 Ağustos 2012 Çarşamba

FUTBOL DEĞİL, SİYASET.



trabzon'da 28 mart 2004 yerel seçimlerine ilişkin bir spoiler idi bu pankart.

seçimlerden birkaç ay önce trabzonspor ile fenerbahçe arasında bir maç oynanmış, maçta bazı tribün olayları çıkmış ve fenerbahçe seyircisinin kırıp fırlattığı koltuklarla büşra adında bir kız çocuğu yaralanmıştı. federasyon çıkan olaylar nedeniyle fenerbahçe'ye (ve galiba trabzonspor'a da) ceza vermişti.

recep tayyip erdoğan, cezanın açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada cezanın ağır olduğunu, fenerbahçe'ye ceza verilmemesi gerektiğini söyledi.

tahkim kurulu bir süre sonra fenerbahçe'nin cezasını kaldırdı.

ak parti'ye beklemediği bir seçim yenilgisi tattıracak süreç de böyle başladı. trabzon'da çok kuvvetli olan yerel basın konuyu işledi, mahallelerde başka konu konuşulmaz oldu.

trabzon'un iki "fanatik" mahallesi protestolara sahne oldu: arafilboyu'nda "trabzon'da ampuller söndü." pankartı açan iki kişi gözaltına alındı. faroz'da asılan "tayyip başkan fenerbahçe şampiyon" pankartı polis tarafından indirildi.

trabzonspor başkanı özkan sümer, trabzonspor'un haklarını koruyamadığını, futbol terörünün korunduğunu ve gururunun incindiğini söyleyerek istifa etti.

ak parti'nin trabzonlu milletvekili (sonradan bakanı) olan ve son yıllarda trabzonspor'la pek haşır neşir olduğu görülen faruk nafiz özak, özkan sümer'in kararına saygı duyduğunu söyledi, başka da bir şey söylemedi. trabzon'da eskiden beri sevilen bir kişi olmasına rağmen, bu dönemde çok yüksek sesle olmasa da korkaklıkla suçlandı.

2004 yerel seçimleri geldiğinde, trabzon'da bu olaylar unutulmamıştı. üstelik ak parti'nin trabzon belediye başkanlığı için gösterdiği aday, beklenen aday değildi.

cumhuriyet halk partisi ise seçimlere yeni bir adayla, volkan canalioğlu ile girdi. "halk adamı volkan abi", 3 kasım 2002 erken genel seçimlerinde trabzon'da %44'e yakın bir oy alan ak parti'yi 2004'te %0,5'lik bir farkla geride bıraktı. ülke genelinde %20 civarında bir oy alan chp, trabzon'da %35 ile potansiyelinin (trabzon'da bütün solun toplam potansiyeli %20-25 arasıdır.) üzerinde bir oy aldı.

özkan sümer'in ardından eski belediye başkanlarından atay aktuğ trabzonspor'un başına geçti. başarılı geçen iki sezonun ardından birden bire ortaya çıkan bir kaosla istifa etmek zorunda kalan aktuğ'un yerini kısa süre sonra ak parti'ye yakınlığı ile bilinen nuri albayrak aldı. o vakte kadar nuri albayrak'ın trabzonspor'la ilgisini bilen yoktu. albayrak, istanbul büyükşehir belediyespor'un başkanı idi. seçim vaatlerinin hiçbirini yerine getirmediği gibi trabzonspor'da çok kötü bir yönetim gösterdi ve takımdan ayrılmak zorunda kaldı. daha önce başkanlığını yaptığı istanbul büyükşehir belediyesi spor kulübü ise, nuri albayrak'ın başkanlıktan ayrılmasının ardından süper lige yükseldi.

ak parti trabzon'da bir sonraki yerel seçimlere trabzonspor'la sürtüşmeden girdi ve seçimleri kazandı.

bu süreç, siyasetin futbol üzerindeki ve futbolun siyaset üzerindeki etkileri bakımından ilginçtir. daha ilginç olanı, trabzon kentinin futbolu bu kadar önemsiyor olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder