Sayfalar

KATEGORİLER

Bu Blogda Ara

17 Ocak 2013 Perşembe

TARİHE GEÇEN PROTESTO

A.Sebatspor'un Bir Başbakanlık Kupası Hikayesi.
 Tarihe Gecen Protesto…
BAŞBAKANLIK KUPASI’NDA
ONURUMUZU ÇİĞNETMEDİK

Saat 20.00…Ankara 19 Mayıs Stadyumu tıklım tıklım..Ankaragücü sahada bizi bekliyor.. Başbakan Süleyman DEMİREL şeref tribününde…Dönemin Federasyon Başkanı Orhan Şerif APAK verdiği sözü tutmamanın pişkinliği içinde…Ve biz,koca çınar SEBAT GENÇLİK TÜRKİYE Amatör Futbol ŞAMPİYONU … Ezilmedik , tribünleri selamladık,arkamıza bakmadan “ŞEN OLA SEBAT ŞEN OLA” Şarkısıyla Trabzon’un yolunu tuttuk!...
 1960’lı yılların ikinci yarısı…Uzun yıllar Trabzon Amatör Futbol Ligi’nde mücadele etmesine karşın başarıya hasret kalan Sebat  Gençlik’in  artık “Ben de varım!” dediği, zaferlere yelken açtığı muhteşem günlerin başlangıcı.Faaliyet olarak da oldukça zengin geçen yıllar. Futbolun yanında voleybol ve basketbol branşlarında da Trabzon liglerinde mücadele eden Kırmızı Beyazlı futbol takımımızın peşpeşe 3 sezon  Trabzon  ve Bölge Şampiyonlukları ve İkinciliği elde ettiği, Başbakanlık Kupası oynama hakkı kazandığı;sonunda da Türkiye 3.Ligi’nin kapılarını ardına kadar açtığı hayal gibi yıllar…Ve o yıllardan günümüze acı bir hatıra olarak gelen 1968-69 Futbol Sezonu Başbakanlık Kupası maçı.Günümüze kadar uzanan tarihinde tek.
         “Akçaabat  Sebatspor ,ulusal kupa müsabakalarında hiç final oynadı mı ?”diye sorsak, bircoklarının  “Nerede o günler , tabiî ki hayır” dediklerini duyar gibiyiz.Bu sorunun cevabının gerçekte koca bir “EVET” olduğunun kısa öyküsünü aktaracağız bu yazımızla sizlere.
              1968-69 Türkiye Futbol Sezonu’nun Başbakanlık Kupası maçının adı:SEBAT GENÇLİK-Ankaragücü... “Eee , ne oldu peki,kupayı müzemize götürdük mü?” diye sorduğunuzu da duyar gibiyim.BU Sorunun cevabı ise aşağıda okuyacağınız yazının satırları arasında gizli.      
           Kupa maçı oynamaya hak kazandığımız sezonun bir öncesindeyiz.1967-68 Futbol Sezonu… Yıllardır Özlemi duyulan ve bir hedeften öte   hayal olan Trabzon Amatör Futbol Ligi’nde Sebat Gençlik ilk kez şampiyon oldu.Bu Sezon yeni lokaline de kavuşan Kırmızı Beyazlılar Kazım Kolot’un  başkanlığı,Zekeriya Bali’nin  teknik yönetiminde şampiyonluğa damgasını vurdu.Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası dahilinde Grup müsabakaları oynama hakkı elde eden takımımız,Bölge Birincisi olarak  final grubuna kalmayı başardı.Uzun bir yol katedilmişti ve artık Türkiye Şampiyonu olmaya bir adım kalmıştı. Tek  mağlubiyetini ikinci maçta  galip geldiği Denizgücü karşısında alan  Sebat Gençlik ,Şampiyon ünvanını da bu takıma teslim etmişti. İlk kez Trabzon Şampiyonu olduğu sezon Türkiye Amatör Futbol  Şampiyonası’nda ikinci olma başarısını göstermiştik. Bu başarı Trabzon futbolu adına da son derece önemliydi. Profesyonelliği Anadolu’ya yayma çabalarının önemli bir göstergesi olmuştu Sebat Gençlik.                      
            Takımın sahadaki serüveni bitmişti ancak, masada devam ediyordu. Türkiye  Şampiyonu olan takımın 3.Lig’e alınması en doğal neticeydi. Şampiyon olan  Denizgücü’ nün  bir askeri takım olması nedeniyle alınmadığı  Lig doğal olarak Sebat Gençlik’in  hakkıydı ama olmadı. Federasyonundan  Bakanına kadar takip edilen bütün yollar sonuç vermedi. Danıştay’a yapılan müracaattan da bir netice alınamadı. Toplumsal baskı da fayda getirmeyince gelecek sezon için verilen   “Türkiye Şampiyonu olun sizi alalım.”sözü doğrultusunda bütün planlar yapılmaya başlandı.
   1968-69 Futbol  Sezonu Sebat Gençlik’in altın yılı… Bir önceki sezon uğradığı haksızlığı bertaraf ederek hedefine ulaşmak için yeni transferlerle  güçlendirilen takımımız sezona Hayri Gür yönetiminde başladı. Kulüp başkanı yine Kazım Kolot’tu. Yine Trabzon Amatör Lig Şampiyonluğu, yine guruplarda elde edilen birinciliklerle gelen  Bölge Şampiyonluğu. Takımın çalıştırıcılığına ise grup müsabakaları öncesinde tekrar Zekeriya Bali  getirilmişti. Sebat  Gençlik , Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası final grubuna ismini yazdırmıştı. Geçen sezon kaçan Türkiye  Şampiyonluğu’nu mutlaka kazanmak ve 3.Lig’e çıkmak bütün camianın en büyük arzusuydu. Fırtına gibi esen, rakiplerini eze eze  geçen Sebat Gençlik finallerin bitimine bir hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Şampiyonluk  sevinci Akçaabat’ta bayram coşkusuyla kutlandı; horonlar tepildi,gece sabahlara kadar eğlenildi,şarkılar bestelendi. Hedefe ulaşılmıştı ve en önemlisi,tarihinde ilk ve bugüne kadar tek olarak Başbakanlık Kupası oynama hakkı elde edilmişti.

O dönem, 2.Lig Şampiyonu ile Türkiye Amatör Şampiyonu arasında oynanan  Başbakanlık Kupası’nda rakip Ankaragücü’ydü…  O  günler yaşanan heyecana uzandığımızda, 3.Lig’e kabul edilmek için önünde hiçbir engel kalmamış olmanın verdiği huzur,camiada herkesin yüzünden okunuyordu. Ankara’ya uzun bir yolculuk sonrası gelen kafile ara vermeden sabırsızlıkla bekledikleri  Ankaragücü maçına hazırlandılar.Maç heyecanla beklenmeye başlandı. Sebat Gençlik, bütün varını yokunu maçta ortaya koyacaktı. Ne varki bütün bunlar sonradan  sönüp gitti. Maçın oynanacağı gün Federasyon’un yapacağı toplantıda 3. Lig’e alınacak takımlar açıklanacaktı.maç günü gelip catmıştı. Kafilemiz  tam maça giderken acı haber kaldıkları ötelin salonunu üzüntüye boğdu. Sebat Gençlik  Türkiye  Amatör Şampiyonu olduğu halde 3.Lig’e alınmamıştı. Geçen sezondan o zamana kadar verilen sözler tutulmamış, koca bir camia hüsrana uğratılmıştı.
         Bir şeyler yapılması gerekiyordu. Çünkü sözler tutulmadığı gibi,en önemlisi kazanılmış bir hak yok sayılmıştı. Kamp yapılan oteldeki idareciler, bu şok karar karşısında tepkisiz kalınamayacağının bilincinde olarak bir araya geldiler. O dönem kulüp başkanı  olan Kazım Kolot, aldıkları kararı bugün şu sözlerle ifade ediyor:  “Arkadaşlarla   oturup  konuştum. Bütün  sorumluluğu üzerime aldığımı belirttim ve maça çıkmayarak protesto kararına vardık”
           Ancak Sebat Gençlik kafilesi maçın oynanacağı stada gitti. Takımımız tarihinde o sezona denk düşen, İzmir’deki  Denizgücü maçından sonraki ikinci gece maçını oynayacaktı. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel şeref tribünündeki yerini almıştı. Sebat Gençlik’in kırmızı beyazlı formalarına ay-yıldız armalar işlenmişti. Normal şekilde sahaya çıkan takımımız seramoni  yaptıktan ve o zamanın güzel geleneklerinden olan fındık gibi yöresel hediyelerden oluşan kırmızı beyaz kurdeleyle bağlı paketleri seyircilere dağıttıktan sonra taraftarları selamlayarak sahadan çekildi. Tarihimizde tek olan Başbakanlık  Kupası maçı  ‘hükmen’ mağlubiyetle neticelense de anlamlı bir protestoya zemin oluşturulması bakımından geniş çevrelerce büyük taktir topladı. Sebat Gençlik’in sahadan çekilme nedeninin farkında olan seyirciler toplu olarak hep bir ağızdan Futbol Federasyonu aleyhine tezahürat yaptı ve protestoya onlar da katıldılar. Hemen otobüslere binen Sebatlılar, “Şen ola Sebat Şen ola!” temposu içinde kupaları , şampiyonluk primi ve hasılat gelirini  Ankara’da  bırakarak Akçaabat’a hareket etti. Bu olay tüm Türkiye’nin de büyük tepkisiyle karşılandı ve Federasyon’a protesto telgrafları yağdı. Ulusal  basının da öncelikleri arasına aldığı olay sonrasında Akçaabat adeta gazeteci akınına uğradı,ortaya konulan tepki  tartışmaya açıldı. Sebat Gençlik’in ortaya koyduğu  bu protesto ise Futbol Federasyonu Ceza Kurulu tarafından kulüp Başkanı kazım Kolat’a verilen “3 yıllık hak mahrumiyeti” ile cezalandırıldı. Bu ceza, şüphesiz haksız bir ceza idi.
            1968-69 Sezonu önemli bir kilometre taşı olarak Akçaabat Sebatspor  tarihindeki haklı yerini aldı. Trabzon  Şampiyonluğu, Bölge Birinciliği, Türkiye  Amatör Futbol Şampiyonluğu  Başbakanlık Kupası … İlk defa yurtdışından bir takımdan gelen müsabaka teklifi  (İran-Zaidiyespor)… Koca Osmanlı İmparatorluğu’nun Viyana kapılarını zorlaması gibi gelip durulan 3.Lig kapısı… Ardından da Osmanlı tokatı  gibi yenilen Federasyon tokatı…Profesyonelliği yavaş yavaş amatörlüğünün üzerine giydirmeye başlayan  Sebat Gençlik camiası artık nasıl bir ringde mücadele verdiğini de anlamıştı. Hesaplar bundan  böyle buna göre yapılmalıydı/yapılacaktı… (yapıldı da … 1969-70 Sezonu’nda artık bir geçiş süreci olarak  görülen Trabzon Amatör Liginde  şampiyonluğa ulaşıldı, gruplarda ilk tur geçildi,ikinci turdaki rakibimizle puan ve gol averajının eşit olması üzerine çekilen kura kaybedilerek Şampiyona’ya veda edildi ancak, artık lobi faaliyetinin ne demek olduğunu artık bilen Sebat Gençlik ,ağırlığını ortaya koyarak ısrarlı tutumları neticesinde 18 Haziran 1970 tarihinde 3.Lig’e kabul edildi.)
      Peki Kazım Kolot başkanlığındaki Sebat Gençlik’in bu zirve sezonunda kırmızı beyazlı formasını terleten futbolcuları kimlerdi ve teknik kadrosunda kimler vardı ?
           Sezon başından itibaren Kupa maçına kadar kadroda yer alan isimlerin tamamı şunlardı:
                   Hayri, Şakir , Yavuz ,Muammer, Orhan, Yılmaz, Turan(kaptan),Arif,Bedri, Sinan, Mehmet Cemil, Orhan parlayan (kaleci) Erkan(kaleci), Yakup, Yaşar, Enver, Güven, Ömer, Selahattin, Mesut, Arif ve Cemil Usta(vefat etti)…
            Teknik direktör grup maçlarına kadar Hayri Gür , ondan devralan Zekeriya Bali (vefat etti).
             Sebat Gençlik’in Başbakanlık Kupası’na uzanan ideal 11’inde  ise şu isimler yer alıyordu: Muammer Ertuğrul, Yılmaz İkram, Orhan Yılmaz, Şakir Bali, Yavuz Şahin, Turan Çınar, Hayri Güner,Sinan Alayoğlu, Orhan Parlayan, Yakup Yılmaz, M.Cemil Altın ve Yaşar Babuz (vefat etti).

Derleyen:Cansu GERİGELMEZ
Kaynak:A.Sebatspor Dergisi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder