Sayfalar

KATEGORİLER

Bu Blogda Ara

24 Ağustos 2012 Cuma

CYZİO ÇİZDİ.


Son iki sezondur Türkiye'de Polonyalı futbolcu akını yaşanırken, bir önceki akımdan bahsetmemek olmazdı. Bundan yaklaşık 20 yıl önce de bu tarz bir Polonyalı futbolcu furyası vardı. Tabii o zamanlar yabancı sayısındaki sınır daha dar bir çizgiye sıkıştığı için, Türkiye'ye gelen Polonyalı sayısı şimdiki kadar yoktu ama yoğunluk hatırı sayılır bir derecedeydi.

O dönemin Kosecki, Soczynski, Araskiewicz ve Nowak gibi önemli Polonyalılarının yanında bir de Trabzonspor forması giyen Jacek Cyzio yer alıyordu. Cyzio, 1991 senesinde transfer olmuştu Trabzon'a. 90'ları hatırlayanlar için sarı saçları ve neredeyse ağzına giren bıyıklarıyla hafızalara kazınmıştı. Hafiften hırpani bir görüntüsü vardı ancak futbolu hayli şıktı. Kale hariç hemen hemen her yerde oynamıştı Türkiye'de. Asıl mevkisi sağ kanat olsa da onu forvette, solda, savunmada, ortada, kısacası hemen hemen her yerde gördük. İhtiyaç doğan noktada Cyzio imdada yetişiyordu.

CYZİO
Hücum yönü kuvvetli bir oyuncuydu. Çok güzel kafa golleri vardı. Eğer Wiki yalan söylemiyorsa, Trabzonspor'da oynadığı iki sezon içinde 13 gol atmış. Ben daha fazlaydı gibi hatırlıyorum tabii. Trabzonspor'dan sonra Karşıyaka'ya transfer olmuş, ancak ayağı kırıldığı için uzun bir süre futboldan ayrı kalıp ülkesine dönmüştü. Ayağının kırıldığı pozisyon halen daha gözümün önündedir. Tabii maç özetinde pozisyonu anlatan TRT spikerinin aynı tonlamayla "Cyzio sakatlanıyor, ayağı kırılıyor..." şeklindeki ruhsuz anlatımı da öyle.

Cyzio'nun Türkiye'de en çok ses getirdiği maçlardan biri ise 1992 yılında Bursaspor'a karşı oynanan kupa finali rövanşıdır. Bursaspor'un Bursa'da 3-0 kazandığı ilk maçın ardından Trabzon'da oynanan karşılaşmanın son dakikalarında sağ kanattan geliştirdiği atak ve Şeyhmuz'a verdiği gol pası halen daha birçok Trabzonlu'nun ve bir şekilde maçı izlemiş futbolseverin fil hafızasındaki yerini korur.


cyzio
cyzio’nun attığı pasın düzgünlüğüydü, ’çizsen bu kadar olur’ mealiydi.
trabzonspor dahil hiçbir futbol takımının gönüllüsü olmadığım bugünkü düşünceme göre ise; ağzından çıkan en kötü söz ’’eşek kafalı’’ olan bir adamın oradaki ’’cyzio çizdi’’ sözünün manası şudur:
’’cyzio çizdi (kötü anlamda)’’.

cyzio

 şeyhmuz’u rıdvan’ın ayağını kıran yesiç, ünal’ı arada sahaya giren köy ağası, hamdi’yi laboratuvardan kaçıp futbol oynayan fizikçi zannettiğim dönemde trabzonda oynamış kuzeyli cyzio. hami, abdullah, ogün, orhan hepsi trabzonsporluydu ama mesele, futbol jargonuyla yüreğini ortaya koymak olunca jacek cyzio denen adam bunların hepsinden daha fazla trabzonsporlu idi. kan bağının olmadığı birini sevmek gibiydi cyzio’yu sevmek. ogün, abdullah gibi giderken sırtında nefretle giden değildi cyzio. belki onlarla aynı sebepten belki başka hesaplar yüzünden gitmiş/gönderilmişti ama uzatılan mikrofona kısacık ’’ben ayrılmak istememiştim’’ cevabıyla gitti. sevmek ve de sevilmekti cyzio.
orhan ve cyzio
Aradan geçen onca seneye rağmen halen daha akıllarda kalan ve taraflı tarafsız birçok futbolseverin, ismini duyduklarında tebessüm etmelerini sağlayan bir futbolcuydu Cyzio. Keşke her gelen yabancı futbolcu onun verdiği katkıyı sağlayıp onun kadar tevazu sahibi olabilse...

2 yorum:

  1. Söyledikleriniz doğru da olsa o dönemin sadece "ortalama" topçularından biri olarak kabul edilmekteydi ki bu görüşe katılıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Cyzio Trabzonspora gelmiş en iyi yabancı futbolcudur. Nokta...

    YanıtlaSil