Sayfalar

KATEGORİLER

Bu Blogda Ara

16 Ağustos 2012 Perşembe

İKİNCİ YABANCI TRANSFER

jürgen groh

Trabzonspor'un yabancı transferi serüveninin başlangıcındaki ismi tanımaya ne dersiniz? Jürgen Groh Trabzon'a nasıl geldi, neden gitti? İşte tarih yaprakları arasında kalan ilginç bir transfer öyküsü..
Postacı Kapıyı Bir Kere Çaldı: ”Jürgen Groh”

Her şeyin bir başlangıcı olduğu gibi, Trabzonspor’un yabancı transferi serüveninin de bir başlangıcı var. Kayıtlarda Trabzonspor’un ilk resmi yabancı futbolcusu ikinci ligdeyken kadroya katılan Romen Konstantine Kotska olsa da, fiili olarak sınır ötesi transferlerin başlangıcı olarak birinci ligdeki ilk transferi, ilk yabancı antrenör Sunderman’ın getirdiği hemşehrisi ve adaşı Jürgen Groh’tur.

Birazdan bu satırlarda Türkiye’ye gelmeden önce Avrupa Şampiyon Kulüpler Şampiyonluğu dahil bir çok büyük başarı yaşamış ancak bu topraklarda altı ay kalabilen Jürgen Gorh’un hikayesini okuyacaksınız.

1956 Haziran ayında Almanya’nın Heppenheim kasabasında doğan Groh, ilk profesyonel sözleşmesini 1976 yılında 1. FC Kaiserslautern ile imzaladı. 76-80 yılları arasında formasını giydiği Kaiserslautern orta sahasında 4 sezonda istikrarlı bir biçimde toplamda 116 maç oynadı ve 3 gol attı. 4 yıllık bu dönemin ilk yılında yaşadığı Alman Ligi ikinciliği dışında takım halinde bir başarı yakalamasa ve sonraki 5 yılda Avrupa futboluna damga vuracak olan Hamburg’un dikkatini çekti ve hayatının dönüm noktası olacak transferini gerçekleştirdi.

Hamburg’da Avrupa Şampiyonluğu

Hamburg 79-80’da 2 puanla şampiyonluğu Bayern Münih’e kaptırmasının ardından Groh’un ilk formasını giydiği sezonu da aynı şekilde Münih’in ardından ikinci bitirince takımın başına ünlü teknik direktör Ernst Happel getirildi. Happel, Hamburg’un yakalayacağı başarılar için kurduğu takımda Groh’un yeri çok özeldi. Orta sahada, bugünün önlibero-çapa-süpürücü dediğimiz mevkide takımın kilit ismi olarak görev yapan Groh, başta 16 Ocak 1982-29 Ocak 1983 tarihleri arasında yakalanan 36 maçlık yenilmezlik serisi olmak üzere birazdan sayacağım başarılan mimarlarından olmuştu. Ernst Happel’in teknik direktörlüğünü yaptığı, dönemin en önemli futbolcularından Felix Magath’ın yıldızlaştığı Hamburg’da 2 Almanya Şampiyonluğu, 2 Almanya ikinciliği, 1 Almanya Süper Kupası, 1 UEFA Kupası Finali, 1 UEFA Süper Kupa Finali ve hepsinden önemlisi UEFA Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Şampiyonluğu yaşadı. Atina’da oynanan Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde Hamburg İtalyan devi Juventus’u Magath’ın golüyle 1-0 yenip en büyük kupaya uzanırken Groh maçın başarılı isimlerinden oldu ve atılan golün asistini yaptı. Belki sükse yapan bir yıldız oyuncu olmadı ancak 5 yılda Hamburg’da 154 maç oynayarak yukarıda saydığım başarılarda pay sahibi oldu.

Son şampiyonluğunu 83-84 sezonunda yaşayan takımımız bir sonraki sezonu üçüncü sırada tamamlayınca başkan Mehmet Ali Yılmaz, Trabzonspor’un başarılı olması için kendi kaynaklarının yeterli olmadığını ve dışarıdan transfer yapılması gerektiğini düşündü ve neticesinde takımın başına Alman teknik direktör Jürgen Sunderman getirildi.

Sunderman’ın transfer listesinde Hamburg’un orta sahasındaki önemli isim adaşı ve vatandaşı Groh vardı. Uzun uğraşlar sonucu, Groh Türkiye’ye getirildi ve önce 20 Temmuz 1985’te İstanbul’da başkan Mehmet Ali Yılmaz’ın ofisinde kendisini Trabzonspor’a bağlayan sözleşmeyi imzaladı ve ardından birkaç gün gecikmeyle de Trabzon’a gitti.

Almanların iyi futbolcusu Groh ne yazık ki Trabzonspor’da çok da başarılı bir performans sergileyemedi ve hatta takım arkadaşlarıyla da uyum sağlayamadı. Öyle ki, takımda forma giyemeyen bazı futbolcular Sunderman’ın Groh’a yer açmak için kendilerini oynatmadığını bile iddia ettiler.

Sunderman Groh için “Türk futboluna ayak uyduramadı, pas veriyor boşa kaçıyor ancak arkadaşları O’na pas atmıyorlardı, O’nun futbolunu takımdaki diğer futbolcular anlayamadı” dese de bir Beşiktaş maçında yediği kırmızı karttan sonra ülkesine dönen Groh, kendisine verilen sözlerin tutulmadığını iddia ederek bir daha Türkiye’ye dönmedi. 6 ay giydiği Trabzonspor formasıyla Sakarya deplasmanında takım 1-0 geriden gelip maçı 2-1 kazanırken Turgay’ın serbest vuruşunda attığı galibiyeti getiren kafa golü dışında üst düzey katkısı olmadı. Groh için Turgay Semercioğlu:” Bize geldiğinde pek hazır değildi, galiba bize gelmeden önce sakatlık falan geçirmişti, zaten Trabzonspor’da da çok kalmadı. İyi bir insandı, takıma alışmak için elinden geleni yaptı ancak saha içinde pek başarılı olamadı. Bunda belki de sol bek oynamasının etkisi vardı. Almanya’dan geldiğinde iyi bir futbolcu havası vardı ancak kendisinden beklenen performansı sergileyemedi” diyor.

Trabzonspor’dan ayrıldıktan sonra 3-4 ay futbol oynamadı ve sonrasında eski takımı Kaiserslautern’e döndü. 1989’a kadar Kaiserslautern’de oynadıktan sonra Almanya bölgesel liginin de altında sayılabilecek OberLiga’da SV Edenkoben’de bir yıl daha profesyonel futbolculuk yaptı. Profesyonel futbolu bıraktıktan SV Fürth, VfR Fehlheim ve Olympia Lorsch takımlarında amatör olarak, bir anlamda boş vakitlerini değerlendirmek için futbol oynamaya devam etti.

1997 yılında kurulan Mörlenbach’daki ilk futbol okulunun (1. Fußballschule Rhein-Neckar) az sayıdaki üyelerinden birisi oldu. Sonrasında yine vakit olduğu zaman arada Hamburg yaşlılar liginde futbol oynamaya devam etti. Asıl mesleğine yani postacılığa geri dönüp memur olarak çaltı. Postacılığın yanında FV 1921 Kusel'e teknik direktör olup 2008'de bu takımı Bezirksliga'ya çıkardı ve 2009'da aynı takımı o ligde tutmayı başardı. Bu yaz başında ise FV 1921 Kusel’e takım menejeri olarak geri döndü. Ağustos ayı başında, bu yıl 90. kuruluş yılını kutlayan FV 1921 Kusel için gelir getirmek amaçlı Kaiserslautern’le bir gösteri organizasyonu da düzenleyen Groh, takımın bir anlamda her şeyiyle ilgileniyor.

1980 yılında evlendiği eşi Monica Walter ile beraber üç odalı bir evde yaşıyorlar. Zamanında senede 200 bin mark gibi hatırı sayılır bir para kazanmasına rağmen diğer oyuncuların aksine mütevazi bir hayatı yaşamayı benimsemiştir. “Joschi” lakaplı Groh’la ilgili son detayımız, tatillerde daha çok Fransa'ya gidiyor olması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder