Sayfalar

KATEGORİLER

Bu Blogda Ara

19 Eylül 2012 Çarşamba

ÜÇ BÜYÜKLERİN SALTANATINI BİTİREN HOCA

Ahmet Suat Özyazıcı, futbol hayatında amatör olarak üç şampiyonluk gören bir futbolcuydu. Sonra profesyonel olarak antrenörlük hayatına atıldı; Trabzonspor'un başında, futbol hayatında yaşadığı şampiyonlukların bir kat fazlasını yaşadı. 


Onu ilk kez 1959 yılında Beyrut'ta yapılacak Akdeniz Oyunları'na katılacak Amatör Milli Takımımız'ın kampında görmüştüm. Uzun boylu, dal gibi bir futbolcuydu. Trabzon'dan gelmişti Milli Takımımız'a. Henüz 23 yaşında olduğu halde başındaki saçlar hayli seyrelmişti. Onun futbolunu ise ancak 1965 yılında seyredebildim. Trabzon İdman Ocağı'nın İnönü Stadı'nda Beşiktaş'ı 1-0 yenerek Türkiye Kupası'ndan elediği maçta. Sahanın yıldızıydı Ahmet Suat...

1936 yılında Trabzon'da doğmuştu. Meşin yuvarlağın cazibesine kendisini çoçuk yaşta kaptırmıştı. Öğrenimini bile bu uğurda ortaokul tahsilinden sonra bırakmıştı. Futbol yaşamındaki ilk durağı Trabzon'un Yolspor takımı olmuştu. 

1953-54 sezonunda bu takımda oynamış ve ertesi sezon Trabzon'un o tarihlerindeki en ünlü kulüplerinden biri olan İdman Ocağı çekip almıştı. 


1956 yılında askere gitmiş, askerliği sırasında Ankara Havagücü takımında oynamış, bu arada Ordu Milli Takımımız'da da yer almıştı. 1958 yılında tezkeresini alıp Trabzon'a dönmüş ve İdman Ocağı takımında futboluna devam etmişti. Bu arada 1959 yılında Beyrut'ta yapılan Akdeniz Oyunları'na katılan Amatör Milli Takımımız'da da yer almıştı. Ertesi yıl Roma'da yapılan 1960 Olimpiyat Oyunları'na katılan Amatör Milli Takımımız'da yine Ahmet Suat Özyazıcı vardı...



1966 yılına kadar Trabzon İdman Ocağı takımında antrenör futbolcu ve takım kaptanı olarak görev yapmıştı. 1966'da Trabzonspor'un kurulması ile Bordo-Mavili kulübe geçmiş ve aktif futbol yaşamını kapatmıştı. Ahmet Suat Özyazıcı, bundan sonra antrönör olarak futbolla ilişkisini sürdürmüştü. Trabzonspor'u şampiyonluklara götüren hoca olmuştu.
1975-76 sezonunda Türk futbolunda "Üç Büyükler"in saltanatına son veren Trabzonspor'un başında o vardı. Ahmet Suat Özyazıcı, takımına bu şerefli şampiyonluğu tam 4 kez yaşattı. Trabzonspor'a ayrıca Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Başbakanlık Kupası gibi sekiz şampiyonluk daha yaşattı.

Ahmet Suat Özyazıcı, efendiliği, dürüstlüğü, çalışkanlığı ve ve başarılarıyla Trabzonspor'un en büyük efsanelerinden biridir.

(Yazı: Cem Atabeyoğlu)

Resim yazısı ekle
 Ahmet Suat Özyazıcı şampiyonluk kutlamasında, Kaleci Şenol veKaptan Necati ile.

1 yorum:

  1. O resimde Necati kaptan değil çünkü rahmetli Cemil abiden sonra kaptan Şenol hoca olmuştur

    YanıtlaSil