Sayfalar

KATEGORİLER

Bu Blogda Ara

7 Eylül 2012 Cuma

ATSPOR İTSPOR DERBİSİ 6 HAZİRAN 1971

Ali Özbak, kitabında Trabzonspor'un efsane futbolcuları ile futbolu bırakmış eski kurtlar, Atspor-İtspor takımlarının mücadelesini anlatıyor.

Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Ali Özbak, trabzon futbolunun kökleri adlı yeni kitabında, 'ATSPOR ile İTSPOR futbol maçı!' adlı yazısında, geçmişte Trabzon'da mahalle arasında oynanan sokak futbolunu anlatıyor.

Yıl 1971, Atspor ve İtspor takımlarının kapışması, Trabzonsporlu futbolcula ile eski kurtlardan kurulu Özkan Sümer ve Ahmet Suat Özyazıcı karşı.

Okuyucularımızı 1971 yılında oynanan Atspor-İtspor maçına götürmek istiyoruz.


 Ali Özbak'ın kaleminden Atspor ve İtspor karşılaşması.Geçmişte, Trabzon'da mahalle arasında oynanan futbol (sokak) futbolu bugün halı sahalarda oynanan futboldan, çok daha iddia taşıyordu! Kalite zenginliği daha fazlaydı. Doyuruculuğu vardı. Zevk yaşatıyordu. O nedenle fazla sayıda da seyirci buluyordu.

Trabzon'da futbol'un oynandığı merkezlerden biri de Şana'daki Ziraat Okulu futbol sahası idi. Bu sahalarda oynan karşılaşmalar taraftarlara açıktı. Bu karşılaşmalara büyük destek sağlayan o dönem Trabzon Ziraat mühendisi olarak çalışan Bayburtlu hemşerimiz Teoman ERENGİL idi.


O yıllarda Ziraat Okulu futbol sahasında birçok karşılaşma oynanırdı, ama bunların en anlamlısı ATSPOR ile İTSPOR müsabakasıydı. Bu karşılaşma oynanamadan önce pankartlar hazırlanır ve şehrin çeşitli kısımlarında sergilenirdi. Takımları oluşturan iddia sahipleri ise Özkan SÜMER ve Yaşar KÖMÜRCÜ idi.
Atspor'un takım koçu Özkan Sümer, İtspor'un ise Yaşar Kömürcü'ydü.
Atspor'un kadrosunu Sümer İtspor'un kadrosunu ise Komürcü oluşturmuştur. Dolayısıyla takım koçları onlar idi.


İŞTE TAKIM KADROLARI
ATSPOR: Özkan Sümer, Ahmet Suat Özyazıcı, Faruk Poyraz, Şevki Gençosmanoğlu, Turan Çınar, Mehmet Yazıcı ve Fazıl Pirselimoğlu
İTSPOR: Yaşar Kömürcü, Atay Aktuğ, Necmi Perekli, Bülent Şahinkaya, Teoman Erengil, Osman Türk, Mahmut Yalman, İbrahim Hasan Başoğlu ve Teoman Nafizoğlu
Bu müsabaka Haziran 1971'de bir Pazar günü oynanmıştı. Aynı saatlerde ise Türkiye birinci liginin son haftasın iki önemli maç (Fenerbahçe-Beşiktaş) ve (PTT-Galatasaray) müsabakaları oynanıyordu. ATSPOR ile İTSPOR maçını izlemeye giden taraftarlar bir yandan ise lig karşılaşmasını radyodan dinliyordu. Çünkü şampiyonluğu belirleyecek olan karşılaşmalar oynanıyordu. Bu nedenle bu maçlarda seyirci açısından önemliydi. O zaman ki maçların galipleri Fenerbahçe ve Galatasaray olmuştu. Ama avantajlı olan taraf Galatasaray olduğu için şampiyon olan takımda o olmuştu.O zaman ki taraftar coşkusunu ve futbol heyecanın anlatmanın mümkün olmadığı bir ortamda geçen bu heyecanlı karşılaşmayı herkes İTSPOR'un kazanmasını bekliyordu çünkü onun kadrosunun çoğu o zaman ki Trabzonspor oyuncuların oluşuyordu. Ama futbolu bırakmış eski kurtlardan kurulu olan ATSPOR takımı 11- 4 gibi farklı bir skorla Özkan Sümer'in takımı kazanmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder