Sayfalar

KATEGORİLER

Bu Blogda Ara

19 Eylül 2012 Çarşamba

TRABZONSPORUN İLK ŞAMPİYONLUĞU (1975-76) 6

İZMİR ALSANCAK STADI TRABZONSPORUN İLK ŞAMPİYONLUĞUNU İLAN ETTİĞİ STADDIR.


Tarih : 23.05.1976 17:00  
Stadyum : Alsancak
Hakemler :  Ertuğrul Dilek




   Göztepe                                                                  Trabzonspor 
   66'Cemil Usta
İbrahim Ejder76'   
   76'Ahmet Ceyhan
   76'Ali Kemal Denizci
Türkiye ligi şampiyonluğunu İstanbul takımlarının elinden alan ilk takım Trabzonspor oldu.
Trabzonspor şampiyonluk turunu kendi kentlerinden yüzlerce kilometre uzakta İzmir Alsancak stadında attı.
Karşılaşmayı  19276 biletli seyirci 480890 lira ödeyerek izledi.
Hakem Ertuğrul Dilek maçın bitiş düdüğünü çaldığı anda tüm Trabzonspor taraftarları sahaya indi ve gönül verdikleri takımın futbolcuları ile şampiyonluk turu attı.
Taraftarlar futbolcuları ve antrenör Ahmet Suat Özyazıcıyı omuzlarda taşıdılar.
Trabzonspor başkanı Şamil Ekinci futbolcularına tam 21000 lira prim verdi.
Bakan Ali Rıza Uzuner futbolcuları teker teker tebrik etti.

Resim yazısı ekle

 Trabzonsporun şampiyon olması aslında büyük mana taşıyor. Evet, Trabzonsporun şampiyonluğu ile Türkiye Ligi Şampiyonluğu ilk defa Anadoluya taşınıyordu. Daha önce Eskişehirspor, Göztepe ve Altay bu başarıya yaklaşmış ama mutlu sona ermeye nail olamamıştır. Trabzonsporun da bunu başaracağına kimse inanmıyordu. Ama Karadenizin güçlü ekibi hiçbir Anadolu takımının yapamadığını yaptı. Fenerbahçe, Galatasaray keza Beşiktaşı bile geride bırakarak taraftarlarına ilk şampiyonluğunu armağan etti.
Bu maçtan bir puan alan Trabzonspor uzun bir lig maratonundan şampiyon olarak çıktı. Kolay değil, yılların efsanelerine bir son verdi. Bu sevinçlerini Alsancakta kutlamak nasip oldu.




Tarih : 30.05.1976 17:00
Stadyum : Trabzon Şehir
Hakemler :  Muzaffer Sarvan


   47'(0-1)Tezcan Ozan
Hüseyin Tok65'   
Hüseyin Tok(1-1)67'   
   70'Hayri Kol
Tuncay Mesçi76'   
   76'Melih Atacan
Trabzonspor futbolla dolu bir gün yaşadı.
Trabzonspor, ligteki son maçını Beşiktaş ile oynadı ve 1-1 berabere kaldı.
Trabzonspor Alsancakta ilan ettiği şampiyonluğunu bir kez de Beşiktaşla oynadığı maçtan sonra sahasında şeref turu atarak kutladı.
Tüm futbolcular dakikalarca taraftarın omuzlarında kaldı.
Maç öncesi Türkiyenin dörtbir yanından tebrik mesajları atıldı.
Sahaya giren binlerce taraftar futbolcuların formalarını ve ayakkaplarını alabilmek için kıyasıya bir mücadeleye girişti.



 Trabzonspor Beşiktaş maçından önce "Bomba gibi goller titret zemini, arşı; Avrupadan duyulsun Trabzonspor marşı" yazılı dev bir uçurtma Şehir Stadında (şimdiki adı Hüseyin Avni Aker) havalara yükseldi.

Futbol Federasyonu başkanı Hasan Polat şampiyonlık kupasını vermek için sahaya zorla indi.
Polat şampiyonluk kupasını Trabzonsporun kaptana Cemil Ustaya verdi.
Trabzonspor seyircisi ortaya güzel bir futbol koyan Beşiktaşı maç boyunca alkışladı.

Trabzonspor şampiyonluk kupasını muhteşem bir törenle aldı. Maç öncesi "şampiyonu kutlarız" yazılı pankart taşıyan şehir bandosunun gösterisi alkışlarla karşılandı.

7 yıllık Trabzonspor 70 yıllık Beşiktaşın kurtuluşuna alkış tuttu.
Bir de Beşiktaşın durumu vardı tabi. Trabzonspordan aldığı 1 puan ile Beşiktaş kümede kalmayı başardı. Puan durumu alttadır. Bu arada Millyet arşive canı gönülden teşekkür ediyorum.


1975-76 sezonunda, Trabzon'da oynanan ve Trabzonspor'un 1-0 kazandığı Fenerbahçe maçından sonra liderliğe yükseldi ve sezon sonuna kadar liderliğini korudu. Ahmet Suat Özyazıcı önderliğindeki takım 43 puan toplayarak, Fenerbahçe'nin 3 puan önünde şampiyonluğa uzanırken, Türkiye 1. Futbol Ligi şampiyonluğu yaşayan ilk Anadolu takımı oldu.



 Yönetim Kurulu
01.06.1975 - 06.06.1976 Dönemi Yönetim Kurulu
01.06.1975 OLAĞAN
YÖNETİM KURULU ASIL

1 M. Şamil Ekinci Başkan
2 Ruhan Öngür 2.Başkan
3 Nizamettin Algan Genel Sekreter
4 Naci Gürkök Muhasip
5 Besim Kahraman Veznedar
6 Süha Akçay Genel Kaptan
7 Hikmet Onur Amatör Şube Kaptanı
8 Ergin Kulaçoğlu Lokal Amiri
9 Hüseyin Usta Üye
10 Utku Bozoğlu Üye
11 Cengiz Kesim Üye
12 A. Salih Erdem Üye



Not : İstifa eden ; 17.06.1975 A. Salih Erdem yerine
Kayhan Karahasan getirildi

YÖNETİM KURULU YEDEK

1 Kayhan Karahasan
2 Fehmi Memişoğlu
3 İsmail Anahar
4 A.Celal Ataman
5 Edip Kutay
6 Sami Kandaz
7 Abdullah Beşir
8 Necati Kanca
9 O. Zeki Erdem
10 Sabit Sabır
11 Muzaffer Hamle
12 Refik Karaağaçlı



Futbolcu Kadrosu
Mustafa, Şener, Kadir, Necati, Cemil, Bekir, Faruk, A. Yavuz, Ali Kemal, Hüseyin, Mehmet Cemil, Ahmet, Turgay SEMERCİOĞLU, Necmi, Serdar, Şenol GÜNEŞ, Tuncay, Güngör, Engin, İhsan, Hüsnü Özkara

Teknik Kadro
Şükrü ERSOY (T. Direktör/1-13. Hafta)
A. S. ÖZYAZICI (. Direktör/13-30. Hafta)
Özkan SÜMER (Altyapı Antrenörü, 13. haftadn sonra Antrenör Yardımcısı oldu)


SERDAR BALİNİN YAZISI 

EFSANE KADRO VE YAŞADIKLARIM 1975-1976
EFSANE KADRO VE YAŞADIKLARIM  1975-1976
             Benim Trabzonspor’a transfer olduğum ilk senem..Sebat gençliğin istikbal vadeden,  babası eski bir milli futbolcu dolayısıyla etrafı tarafından devamlı poh  pohlanan asi ve şımartılmış büyük futbolcu adayı SERDAR BALİ.
             Ama gel görkü işler hiçte benim şımarıklığımla, babamın eski ve sevilen futbolcu olması ile çözülecek gibi değil Trabzonspor kadrosundaki futbolcuların hepsi imparator, Şenol,turgay, Necati, Kadir, Cemil, Aliyavuz, Bekir, Hüseyin, Alikemal, Necmi, Ahmet. kadro bu , Necmi ağabeye yer bulabilmek için direkt oynayan Tuncay Mescide çoğu zaman Suat ağabey tarafından yedek bırakılıyordu,Tuncay ağabey oynatılmayarak Hüseyin orta sahaya çekiliyor böylece santrforda Necmi’ye yer açılıyordu.
             Kimsenin hakkını yemeyelim ikinci ligden birinci lige çıkıp ilk senesinde ilk 10 giren Trabzonspor’a nedense Ahmet Suat hoca ikinci yıl pek sıcak bakmadı ve ben busene antrenörlük yapmayacağım diyerek geri çekildi.Bunun üzerine idareciler Fenerbahçe’nin eski milli kalecisi Sayın ŞÜKRÜ ERSOY’U antrenörlüğe getirdiler .Fakat Trabzonspor’u durdurmak çok zordu bir kere Trabzonlu şaha kalkmıştı ama bu şaha kalkışı İstanbul kulüpleri pek dikkate almıyordu nasıl alsın ki Fenerbahçe öyle bir transfer yaptı ki hatırlayanlar bilir Fenerbahçe’nin o zamanki başkanı sayın EMİN CANKURTARAN Türkiye’de ne kadar iyi futbolcu varsa çoğunu aldı hatta gazeteler Fenerbahçe için iki takımla lige katılsa biri birinci biri ikinci olur diye yazıyorlardı.Fakat hesaba katılmayan bir takım ortaya çıkıyordu kimse görmek istemiyordu daha ilk hazırlık maçı da İstanbul’da sayın ZİYA ŞENGÜL’ÜN jübile maçında Trabzonspor müthiş bir maçtan sonra sahayı 1-0 galip terk ediyordu.
          31-12-1975’e kadar Trabzonspor geleni gideni yenmeye başladı. Ahmet Ceylan’ın lisansının çıkarılamaması sayesinde solaçıkta tam 7 maçta bende oynadım.Bu arada antrenör değişikliği oldu ve göreve sayın AHMET SUAT ÖZYAZICI getirildi, getiriliş tarihi 1-1 1976 idi bu tarih önemlidir çünkü Suat ağabeye bu yıl takım çalıştırmayacaktın diye sorduklarında müthiş pratik zekalı Suat ağabey aynen şunu söylüyordu Ben 1975 de çalıştırmayacağım dedim şu an ise 1976 diyordu.
           Geldi de kötümü oldu,benim için evet geldikten sonra bir tane kupa maçında oynayabildim  sezon sonuna kadar yedekliğe talim yaptık,fakat Allah için Trabzonspor da antrenör değişikliği iyi oldu  herkesi yene yene sezon sonunu şampiyon olarak tamamladık Trabzonspor takımı ligi başladığı kadroyla çok az değişiklik yaparak tamamladı oynayan futbolcu arkadaşlarımız biyonik adam gibi hiç sakatlanmadan ligi bitirdiler.

            Türkiye de futbolda ihtilal olmuştu, buna bütün Türkiye sevindi artık diğer kulüplerinde önünü açmıştık diğer kulüplerden şunu bekliyorduk demek ki oynarsan, mücadele edersen senin önünü kesmeye kimsenin gücü yetmiyor hem de şampiyon olan kadroya bak içinde yabancı futbolcuyu bırak Trabzonlu olmayan bir tek Ahmet var oda Elazığlı işte bu Trabzonspor’u daha da sevdirdi.Bu takımın yedeklerine gelince kaleci TEKIN NAZİFOĞLU,GÜNGOR ŞAHİNKAYA,kaleci MUSTAFA ÖZBEY (BEŞİKTAŞ’A GİTTİ),HÜSNÜ ÖZKARA,SERDAR BALİ,İHSAN SAKALOĞLU,MEHMET CEMİL.ŞENER ÇINAR,ENGİN ÇINAR
          İnanın bu kadrodan saha dışında birbiriyle sorunu olan hiç kimse yoktu nasıl olduğunu bilemiyorum ,sanki BİRİMİZ HEPİMİZ, HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN lafı bu kadro için söylenmişti.tabii başarı şampiyonlukla bitmedi o günkü statüye göre olan başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı kupasını da müzemize götürdük haa prim olarak nemi aldık tabiri caizse taraftarlarımızdan ve yönetimden ÖPÜCÜK!!!! daha sonraki yıllarda anladık ki en önemli primlerinden biride ÖPÜCÜKMÜŞ öpücüksüz para hiçbir işe yaramıyormuş.   
          1975 senesiyle ilgili tatlı bir anı anlatayım sizlere; Trabzonspor’un taraftarları yine maçlara otobüs tutarak gidiyorlardı,böyle bir maç arifesinde Trabzonspor’un önce İzmir deki GÖZTEPE maçında sonra İstanbul’daki Galatasaray maçında Trabzonspor’u yalnız bırakmamak için otobüs tutuldu ve gidecek olanlar tespit edildi Trabzon’un ileri gelen mahalleleri olan SOTKA.FAROZ.YENİCUMA,ARAFİL BOYU VE HACIKASIM mahallelerinden toplanan parası az yüreği delikanlı olanlarla yola çıkıldı,uzun bir yolculuktan sonra Afyon’da mola verilip lokantaya girildi, otobüsün kafile başkanıda Trabzon’un sevilen bıçkın insanlarından olan sevgili BİLAL SÜMER ağabeyimizdi.Her mahalle kendi arkadaş guruplarıyla  masalarda oturuyorlardı haliyle Bilal abide mahallesi olan yeni cumalılarla oturuyordu. Yemekler yenmeye başlanıyor muhabbetler yapılıyor kalkma zamanı geliyor doğal olarak garson hesap pusulasını masanın büyüğü olduğunu hissettiği Bilal ağabeye götürüyor. Bilal ağabey hesap pusulasını aldıktan sonra yanındakine dönerek paran var mı oğlum diye sorar yanındaki de sıkılarak ağabey bende para ne gezer diye söyler,bunun üzerine Bilal ağabey ona garsonun yanında tüüü diye tükürür bu defa diğer yanındakine sorar oda aynı yanıtı verir Bilal ağabey ona da  tüüü diye tükürür bu görsel işlem bütün masadakilere tekrarlanır Bilal ağabey bakar ki   kimsede para yok bu parada ödenmesi lazım ne yapacağını bilemez, başında bekleyen garsona dönerek NE BAKIYORSUN OĞLUM SENDE BANA TÜKÜRDE GİDELİM !!!!

  der.işte buda yaşanmış bir anektot sizlere sevgili Trabzonspor’ular.
             İLK ŞAMPİYONLUĞUN SAHA İÇİNDEKİ VE DIŞINDAKİ KÜÇÜK ÖYKÜSÜ

          Bir tana daha anlatayım da Trabzon’un nerelerden  bu günlere geldiğini iyice öğrenin;sezon açılışlarında her takıma olduğu gibi Trabzonspor’a da yeni malzeme gelir malzeme profesörü MEHMET YAZICI namı değer (KUŞ MEHMET ABİMİZ) de onları dağıtmaya çalışır ama yeni gelen malzeme her kese yetecek kadar değildir ayarlama işini kuş Mehmet ağabeyimiz yapacaktır sizin anlayacağınız yeni malzemeleri eski aslara bir yıl evvelden kalan malzemelerde yeni gelen bizim gibi çaylaklara verilirdi,.Tabii bunları ben bilmiyorum ilk idmana geldim (o zaman ŞEHİR stadının  altındaki soyunma odamızda hazırlanıyoruz)elbiselerimi çıkardım idman malzemelerini giyeceğim şortuma giymek için hamle yaptım, ayağımı attığımda birde baktım ki şortun ağı yok eteklik gibi  kuş Mehmet ağabeyimiz eski malzemeyi bize kasmış.ne yapsın malzeme yetişmiyor ki sonra bütün o malzemeyi elde yıkıyor ve yıkatıyor.şimdi öylemi tesislerde çamaşır hane harıl harıl çalışıyor ama şampiyonluk bir türlü gelmiyor.Acaba medeniyet Trabzon’a yaramadı mı???   
         1975’de SAYIN ŞÜKRÜ ERSOY zamanında idmana geç kalmanın cezası o günkü parayla 100 Türk lirası idi (şimdi komik gibi durabilir,maaşlar 200 liraydı) haftanın üç günü çift idman yapıyorduk kuş Mehmet ağabeyimiz malzemeyi kurutamadığı için ıslak giymemizin yanında kışın gün ışığı az olduğu için ( saat 4’te hava kararıyordu) iki idman arasında dinlenecek zaman kalmıyordu ,Birinci idman 12’de bitiyor ikincisi 1,5 da başlıyordu yani bizim giyinip eve gitmemizin anlamı kalmıyordu.Rahmetli Şener ağabey baktı ki böyle olmayacak hiç üstünü değiştirmeden soyunma odasına yemek getirip ikinci idmanı da yapıp oteline öyle gidiyordu ama Şener ağabey böylede önüne geçemeyeceğini anlayınca başka bir yol denemeye karar verdi.Tam Trabzon insanının nüktedanlığına yakışır şekilde idman bitiminde hep beraber yemek yerken SAYIN ŞÜKRÜ ERSOYUN tabağına 100 lira koydu SAYIN ŞÜKRÜ ERSOY birden şaşırdı.Bu nedir? Diye sordu bunun üzerine Şener ağabey dedi ki yarınki sabah idmanına yetişemeyeceğim uyanamıyorum da cezayı peşin vereyim dedi (sabah idmanlarımız8’de başlıyordu) her kes katılarak güldü verilen mesajı da antrenörümüz aldıda bizde rahat ettik.                                     
İşte size Ogünlerden anılar….              http://www.serdarbali.com/yazi.asp?id=14





Dönemin Ünlü Milliyet Gazetesi Politika Yazarı Öysan Öymen Trabzonspor'un Fenerbahçe'yi yendiği maçtan sonra gazetedeki "Politika Kazanı" köşesinin ismini ilk kez "Spor Kazanı" olarak değiştirir ve "Düzen Değişti" başlığı altında şu yazılara yer verir...

-Böyyük takım,Böyyüüük Kulüp.. Nedir?

- Fenerbahçe,Beşiktaş,Galatasaray...Yani üç büyükler...Anlayacağınız İstanbul takımları...Diktatörler gibi ömür boyu başımızın tacı kalmak istiyorlar...

- Neden?

- Çünkü hep onlar şampiyon olacak, yılların monopolü değişmeyecek, alışılmış düzen yıkılmayacak,bozulmayacak yıllar önce kadastrosu yapılan puan cetvelinin üst kademelerindeki mukaddes Mulkiye'ye onlardan başkası yaklaştırılmayacak..Ama ne oldu...

- İstanbul nire, Trabzon nire?

- Nire ama, işte Karadeniz'in sahil kentinde Hamsi ve Mısır unu kokan bir el bu düzeni değiştirdi...Yaşa TRABZON...İşte gerçek şampiyon...

 Trabzonsporun şampiyon oluşunun ve beşiktaşın kümede kalışının bir resmidir.
NOT: Milliyet arşivden.

 AYAKTAKİLER: Tuncay, Hüseyin, Necati, Bekir, Şenol, Cemil
OTURANLAR: Kadir, Turgay, Ali Kemal, Mehmet Cemil, Ali Yavuz

Trabzonspor şampiyonluk turu

 Trabzonda herşey Trabzonspor içindi. İşte mahalli ekipler Trabzonspor için horon oynayıp Trabzonsporun şmpiyonluğunu kutluyorlar.

3 yorum:

  1. Efsaneler bitmez derler, bitmeyecek İNŞAALLAH.

    YanıtlaSil
  2. gençler bilmez. karmaşa döneminde alınan şampiyonluklar bunlar. trabzona hakemler korkarak giderdi. ama hiç bir yerde bunla ilgili bir yazı bulamazsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karmaşa dönemi bir tek Trabzon'a mı sanki :) karmaşaysa herkese karmaşa, böyle mi hazmetmeye çalışıyorsunuz :)

      Sil